خدمات تخصصی مرکز موفقیان
مرکز جامع توانبخشی موفقیان یکی از مجهزترین مراکز کشور در زمینه ارائۀ خدمات تخصصی به بیماران پارکینسون، فلج مغزی و سکتۀ مغزی است. همچنین آزمایشگاه آنالیز حرکت این مرکز با در اختیار داشتن پیشرفتهترین تجهیزات به ارائۀ خدمات به پژوهشگران این حوزه میپردازد.




آنالیز حرکت (به انگلیسی Gait Analysis)، به علم مطالعه نحوه حرکت حیوانات، و به طور تخصصی تر نحوه حرکت انسان، با استفاده از ابزارهای اندازهگیری حرکت بدن، مکانیک بدن و فعالیت عضلات بدن و همچنین چشم و مغز مشاهده کننده، گفته میشود.[۱] آنالیز حرکت برای ارزیابی، برنامهریزی و درمان نحوه حرکت کردن افراد و به خصوص افراد آسیب دیده به کار میرود. همچنین از این علم در بیومکانیک ورزشی برای کمک به ورزشکاران جهت بهتر و موثرتر دویدن استفاده میشود.
سکته مغزی نوعی اختلال نورولوژیک ناگهانی است که به علت عروق کانونی قابل انتساب است که به دنبال آن خونرسانی به ناحیهای که دچار سکته مغزی شدهاست مختل میشود.
به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد٬این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند. سکته مغزی میتواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگهای خونرسان مغز ایجاد شود. سکته ی مغزی در مردان بیشتر از زنان است.[۱]
معمولاً قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهندهای وجود ندارد یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند. بعد از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری گشته تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد میشود بستگی به محل سکته و وسعت بافتهای گرفتار شدهٔ مغز دارد. عوارض سکته مغزی از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلجکننده دائمی یا حتی مرگ را شامل میشود.
اگر این علائم در طول ۲۴ ساعت از بین بروند، این وضعیت را اصطلاحاً حمله ایسکمی گذرا (transient ischemic attack)مینامند که یک علامت هشدار دهنده از یک سکته مغزی احتمالی در آینده میباشد. سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است.[۲]
آمار سکته مغزی در ایران نیز چندان مناسب نیست. پزشکان ایرانی میگویند افراد در ایران ۱۰ سال زودتر از سایر کشورها به سکته مغزی مبتلا میشوند. متخصصان کمتحرکی، مصرف بیرویه نمک و چربی، چاقی، استعمال دخانیات و در مجموع رژیم نامناسب غذایی را عاملی برای حرکت به سمت سکتههای مغزی ایرانیان میدانند.[۳] بر اساس آمار میدانی سکتههای مغزی در مردان ایرانی ۲۵ درصد بیشتر از زنان است.[۴] دبیر انجمن سکته مغزی ایران اعتقاد دارد که این سکته به عنوان دومین عامل مرگ و میر در ایران و برخی از کشورهای در حال پیشرفت است.[۵]
پژوهشها نشان میدهند گرچه اشراف بر زبان دوم احتمالاً بی ارتباط با سلامت فیزیکی به نظر میرسد، اما ظاهراً این مهارت از مغز در برابر آسیبهای ویرانگر به عملکردهای مغزی محافظت میکند و افرادی که در سخن گفتن به دو زبان مهارت دارند، احتمال بهبودی و درمان آنها در صورت بروز سکته مغزی، دو برابر دیگران است.[۶]
انواع سکته مغزی
حدود ۸۵٪ از تمام موارد سکتههای مغزی بر اثر بسته شدن یک شریان مغزی با یک لخته خون (ترومبوز که اصلیترین عامل تشکیل آن آزار آندوتلیوم است) که به آن سکته مغزی ایسکمیک گفته میشود.
از تمام موارد سکتههای مغزی بر اثر بسته شدن یک شریان مغزی با یک لخته خون که به آن اصطلاحاً ترومبوز مغزی گفته میشود ایجاد میگردد. دیگر عوامل عمده سکته مغزی را آمبولی مغزی و خونریزی مغزی تشکیل میدهند.
آمبولی مغزی وقتی رخ میدهد که تکهای از یک لخته خون که در جای دیگر بدن مثل قلب یا رگ اصلی گردن ساخته شده، خود را از طریق جریان خون به یکی از شریانهای خونرسان مغز برساند و در آنجا گیر کند. حدود یک چهارم از سکتههای مغزی بر اثر آمبولی مغزی بروز میکنند. خونریزی مغزی باعث حدود ۱۵٪ سکتههای مغزی میباشد بر اثر پاره شدن یکی از شریانهای مغز ایجاد میشود. در این موارد خون بر روی بافتهای اطراف آن ریخته میشود.
لختههای خونی که باعث ترومبوز و آمبولی مغزی میشوند احتمال زیادی دارند که در یک شریانی که بر اثر آترواسکلروسیس آسیب دیدهاست ساخته شده باشند. تصلب شراین وضعیتی است که در آن دیواره رگها بر اثر رسوب چربی سفت میشود. عواملی که باعث افزایش احتمال ایجاد تصلب شراین میشود عبارتند از سیگار کشیدن، مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی، دیابت و وجود مقدار زیادی چربی در خون.
محققان آلمانی نوعی پروتیین در عروق مغزی را کشف کردند که بر خطر ابتلا به سکته مغزی تأثیر میگذارد. دیواره مویرگهای خونی مغز نسبت به دیگر مویرگهای بدن، تفاوت دارد. سلولهای عصبی مغز، به جای آنکه مانند دیگر سلولهای بدن، از طریق نشت غیرفعال مواد غذایی از مویرگها، تغذیه شوند بهطور فعالانه، توسط مولکولهایی که از عروق خونی جابهجا شدهاند، تغذیه میکنند.
سد مویرگی خونی در مغز، بسیار مهم است زیرا نقشی محافظتی دارد و در صورتی که این سد دچار اختلال شود، خطر بروز سکته مغزی و دیگر مشکلات مغزی افزایش مییابد. برای رشد و نمو مویرگهای خونی، سلولهای ویژهای به نام پری سیتها (pericytes) نیاز است که این سلولها در مغز، پروتیینی ویژه به نام FoxF2 دارند. این پروتیین فقط در پری سیتهای مغزی یافت میشود. محققان دانشگاه گوتنبرگ آلمان متوجه شدند که وجود این پروتئین، به کاهش خطر بروز سکته مغزی کمک میکند.[۷]
آمبولی مغزی ممکن است بر اثر اختلال در ریتم ضربان قلب، اختلالات دریچهای قلب یا سکته قلبی که به تازگی رخ دادهاست، ایجاد شود که تمام این موارد میتوانند باعث ساخته شدن لخته خون در قلب شوند. خطر بروز آمبولی مغزی، ترومبوز مغزی و خونریزی مغزی با بالا رفتن فشار خون افزایش مییابد. در بیماری سلول داسی شکل (سیکل سل) که یک ناهنجاری گلوبولهای قرمز خون میباشد، بخاطر شکل گلبولهای قرمز که به صورت داس در میآیند و احتمال چسبیدن به هم و گیر کردن در عروق خونی را دارند، خطر ترومبوز مغزی افزایش مییابد. گاهی ترومبوز ممکن است بر اثر تنگ و باریک شدن شریانهای خون رساننده به مغز بخاطر التهاب ایجاد گردد. التهاب شریان ممکن است به علت وجود یک بیماری خود ایمن مثل پلی آر تریت ندوزا ایجاد شود. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم بدن حمله میکند.
در سکتههای مغزی خونریزی دهنده که ناشی از پاره شدن یک رگ خونی در داخل یا سطح مغز میباشند وقتی که یک رگ خونی پاره میشود، دیگر حس به سلولهای مغزی نمیرسد، به علاوه نشت خون از رگ پاره شده، میتواند به بافت مغزی آسیب جدی وارد نماید.[۸]
فلج مغزی (به انگلیسی: cerebral palsy) گروهی از اختلالات حرکتی دایم ولی غیر پیشرونده هستند که به دلیل ناهنجاریهای مادرزادی یا اسیبهای وارده بر مغز در مراحل اولیه تکامل ایجاد میگردند. تعدادی از اینان فقط نقص حرکتی دارند و اختلال دیگری ندارند ولی در سایر بیماران علایم احتمالی همراه این اختلالات، مشکلات یادگیری، شنیدن، دیدن و تشنج است. وضعیت هوش بسته به محل آسیب متغیر است و بعضی از این کودکان از نظر هوشی با استعدادند.[۱] فلج مغزی دارای چندین نوع متفاوت است:
اسپاستیک (Spastic)، شایعترین نوع که ۷۰ تا ۸۰ درصد موارد را شامل میشود در اثر آسیب به نورونهای حرکتی فوقانی در مسیر پیرامیدال ایجاد میشود گاهی دو طرفهاست حداقل با دو مورد از موارد زیر مشخص میشود: الگوی حرکتی غیرطبیعی، افزایش تون(tone) عضلات، رفلکسهای پاتولوژیک مانند بابنکس و هیپررفلکسی آتاکسیک (Ataxic)، در کمتر از ۵ درصد موارد مشاهده میشود به علت آسیب مخچه روی میدهد ومشخصات آن عبارت است از وضعیت (posture) غیرطبیعی و فقدان هماهنگی منظم عضلات و یا هر دو دیس کینتیک (Dyskinetic)، ده تا پانزده درصد موارد را تشکیل میدهد مشخصه آن الگوهای حرکتی غیرطبیعی و حرکات بدون اراده، کنترل نشده و راجعهاست هیپوتونیک(Hypotonic)[۲] ترکیبی از انواع فوق.[۳][۴][۵]
بیماری پارکینسون (به انگلیسی: Parkinson’s Disease) یا PD، برای اولین بار توسط دانشمند بریتانیایی دکتر جیمز پارکینسون (James Parkinson) در سال ۱۸۱۷ میلادی توصیف شد و بنابراین نام این بیماری به او تعلق یافت.
این بیماری همان لرزش در وضعیت استراحت است که شیوع آن بیشتر در سنین پیری است اما در جوانان هم دیده میشود شیوع آن در تمام مناطق دنیا یکسان است یعنی درصد شیوع بیماری با تغییر در منطقه خیلی فرق نمیکند. بطور کلی این بیماری بر اثر از بین رفتن سلولهای ترشحکننده مادهای به نام دوپامین (که یک انتقال دهنده عصبی) است رخ میدهد. افزایش نسبت استیل کولین به دوپامین در غدههای قاعدهای مغز موجب علائم ترمور، سفتی عضلات و کندی حرکات میشود.
علائم پارکینسون
پارکینسون بر اساس دو علامت یا بیشتر از چهار علامت اصلی بیماری مشخص میشود. ارتعاش و لرزش دست و پا در حالت استراحت، کندی حرکات، سختی و خشک شدن دست و پا و بدن و نداشتن تعادل این چهار علامت اصلی را تشکیل میدهند.
در مراحل اولیه بیماری، ارتعاش اندام ملایم و معمولاً در یک طرف بدن وجود دارد و احتیاجی نیز به درمان ندارد اما با پیشرفت بیماری فردی که دست لرزان خود را در جیب یا پشت خود پنهان میکند یا چیزی را برای کنترل ارتعاش مدام در دست میگیرد، دیگر قادر به پنهان کردن لرزشهای شدید اندام به ویژه به هنگامی که میخواهد تمرکز بیشتری به خود دهد نیست.
چهار علامت شایع بیماری ارتعاش دست و پا در حالت استراحت (لرزش بیمار همزمان با ارتعاش دست و پا در حالت استراحت) آرام شدن حرکت (برادیکینسیا / Bradykinesia) سختی حرکت (و خشک شدن) دست و پا یا بدن تعادل بد (تعادل ضعیف) در حالی که دو یا بیشتر از این علایم در بیمار دیده شود، مخصوصاً وقتی که در یک سمت بیشتر از سمت دیگر پدیدار شود، تشخیص پارکینسون داده میشود مگر اینکه علایم دیگری همزمان وجود داشته باشد که بیماری دیگری را نمایان کند. بیمار ممکن است در اوایل، بیماری را با لرزش دست و پا یا با ضعیف شدن حرکت احساس کند و دریابد که انجام هر کاری بیشتر از حد معمول طول میکشد یا اینکه سختی و خشک شدن حرکت دست و ضعف تعادل را تجربه میکند. اولین نشانیهای پارکینسون مجموعهای متفاوت از ارتعاش، برادیکنسیا، سفت شدن عضلات و تعادل ضعیف هستند. معمولاً علایم پارکینسون ابتدا در یک سمت بدن پدیدار میشوند و با گذشت زمان به سمت دیگر هم راه پیدا میکنند.
تغییراتی در حالت صورت و چهره روی میدهد، از جمله ثابت شدن (fixation) حالت صورت (ظاهراً احساسات کمی بر چهره نمایان میشود) یا حالت خیرگی چشم (به دلیل کاهش پلک زدن). علاوه بر اینها، خشک شدن شانه یا لنگیدن پا در سمت تحت تأثیر قرارگرفته عوارض دیگر (عادی) این بیماری است. افراد مسن ممکن است نمایان شدن یک به یک این نشانههای پارکینسون را به تغییرات افزایش سن ربط بدهند، ارتعاش را به عنوان «لرزش» بدانند، برادیکنسیا را به «آرام شدن عادی» و سفت شدن عضلات را به «آرتروز» ربط بدهند. حالت قوز (stooped) این بیماری را هم خیلی از این افراد به سن یا پوکی استخوان (osteoporosis) ربط میدهند. هم بیماران مسن و هم بیماران جوان ممکن است بعد از بیش از یک سال که با این عوارض روبرو بودهاند برای تشخیص به پزشک مراجعه کنند.[۱]
درباره مرکز موفقیان
در سالهای اخیر نیاز به خدمات توانبخشی در سراسر جهان و از جمله کشورمان روندی فزاینده یافته است که مهمترین دلایل این امر را تغییرات جمعیتی، افزایش حوادث و تصادمات، افزایش تعداد نوزادان دچار مشکلات مادرزادی، و عوارض زندگی مدرن صنعتی تشکیل می دهند. از سوی دیگر، روشهای سنتی توانبخشی بدلایلی نظیر اتکاء به نیروهای انسانی، دشواری دسترسی به خدمات درمانی، و کندی فرآیند درمان، اغلب فاقد کارایی کافی اند. بر این اساس، در سالهای اخیر استفاده از فناوریهای نوین به منظور ارایه ابزارها، روشها و فرآیندهای موثرتر توانبخشی مورد توجه قرار گرفته است.
مرکز تحقیقات فناوریهای توانبخشی عصبی هوشمند جواد موفقیان در سال 1393 توسط دانشگاه صنعتی شریف تاسیس و به نام بنیانگذار خیراندیش آن دکتر جواد موفقیان نام گذاری شد. هدف بنیادی مرکز، بر اساس تجربیات و دستاوردهای گروه پژوهشی توانبخشی دانشگاه صنعتی شریف، معطوف به توسعه سیستم های هوشمند به منظور درمان و توانمند سازی بیماران دچار اختلالات حرکتی ناشی از ناهنجاریهای عصبی است.
دربارۀ بنیاد موفقیان

جرقهی کارهای بشردوستانهی آقای موفقیان در سال 1372 زده شد. ایشان در ابتدا علاقهمند بودند یک مرکز بهداشتی- درمانی احداث کنند و بنده را مأمور تحقیق و بررسی کردند؛ اما به دلیل عدم استقبال وزارت بهداری آن زمان، این امر میسر نشد تا اینکه به پیشنهاد یکی از اقوام، احداث یک خوابگاه برای معلولان کهریزک را تقبل کردند. در همان زمان بود که ایشان از طریق شبکهی جام جم، مصاحبهی شخصی به نام دکتر لواسانی را دیدند که نابینا و مدیر یک مجتمع نابینایان در تهران بود. آقای موفقیان با شنیدن آن مصاحبه مبنی بر اینکه هیچ توجهی به بچههای نابینا نمیشود تصمیم گرفتند آن مجتمع آموزشی را بازسازی و تجهیز کنند و تعدادی کلاس و خوابگاه شبانهروزی در زمینی به وسعت 7000 متر مربع احداث کنند. این مجموعه نهایتاً با ساخت یک آمفیتئاتر چندمنظوره به اتمام رسید. ما به همین ترتیب در نقاط محروم استان تهران فضایابی کردیم. البته چند نکته مد نظرمان بود؛ اول اینکه وسعت زمینها بزرگ باشد، دیگر اینکه بناهای آموزشی را با آخرین استانداردهای فنی بسازیم و نیز جاذبههای بصری را در طراحی معماری ساختمانها لحاظ کنیم. نتیجهی تلاشهای آقای موفقیان در عرصهی مدرسهسازی، احداث چندین مدرسه و بیشتر در نقاط جنوبی تهران بود. بعد از ساخت چندین مدرسهی ابتدایی و دبیرستان این نیاز را احساس کردیم که جوانان پس از اتمام دوران تحصیل به شغل یا حرفهای نیاز دارند؛ بنابراین به سمت احداث هنرستانهای فنی و حرفهای هدایت شدیم که بیشترِ آنها در کرج، اسلامشهر، محمدشهر و ورامین در مساحتی بالغ بر 5000 متر مربع ساخته شد. ماحصل کار بنیاد خیریهی موفقیان، ساخت 26 بنای آموزشی اعم از 11 مدرسه و 7 هنرستان فنی و حرفهای شامل کلاسهای آموزشی و تئوری و کارگاههای فنی است. همچنین تعدادی مدرسه برای دانشآموزان استثنایی و فضاهای آموزشی و خوابگاهی برای دانشآموزان نابینا احداث کردهاند که در مجموع شامل 400 کلاس درس و 12 کارگاه فنی و حرفهای و 220 تخت خوابگاهی به مساحت 77000 متر مربع است که هماکنون بیش از 14 هزار دانشآموز و هنرجو در آنها تحصیل میکنند.
ساعتهای کاری کلینیکهای تخصصی مرکز
ساعتهای کاری کلینیکهای تخصصی مرکز موفقیان به شرح زیر است:
کلینیک تخصصی سکته مغزی
روزهای شنبه و چهارشنبه از ساعت 8 تا 16
کلینیک تخصصی فلج مغزی (CP)
روزهای یکشنبه و سه شنبه از ساعت 8 تا 16
کلینیک تخصصی پارکینسون
روزهای دوشنبه و پنجشنبه از ساعت 8 تا 16
آزمایشگاه آنالیز حرکت
روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 تا 16

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید!
تماس با ما
نشانی
تهران خیابان انقلاب، خیابان خارک، پلاک 11، کد پستی 13813-11339
دسترسی پیاده از ایستگاه مترو تئاتر شهر و ایستگاه BRT چهارراه ولیعصر:
خیابان انقلاب به سمت شرق، خیابان خارک
دسترسی با خودرو از چهارراه کالج:
خیابان حافظ به سمت جنوب، خیابان استاد شهریار، خیابان خارک به سمت جنوب
تلفن
021-66716100، نمابر: 02166716101
ایمیل
contact@sharifrehab.com